OFFLINE boat: approval is needed for booking (1 workday)!
ONLINE boat: you can book it within 2 min!

Content

Tengeri hajóbérlés

Tengeri hajóbérlés

A legtöbb magyar vitorlázónak a tenger az Adria. Ami nagy szerencse, mert megunhatatlan. Hiába jársz már oda vagy két évtizede, még mindig találhatsz számodra új kisszigetet, új gostionica-t (vendéglő). De jól esik szinte hazatérni is a megszokott, kedvenc kikötők valamelyikébe. Ha egy ilyen lelkes Adriára járó vitorlázó vagy, akkor megkérlek, próbáld meg felidézni az első tengeri vitorlázásodat! Első hajóbérlésedet! Kiszálltál a kocsiból a kikötő előtt, és megcsapott a jellegzetes sósvíz szag. Eufória szerű állapotba kerültél, ahogy a sósvízszag mellé a sok-sok hajó árbócmuzsikája is eljutott a füledig? Vagy a feladatra, kihívásra koncentrálva keresed a hajócharter cég logóját, és nem értél rá, boldog lenne, csak mikor már átvetted a hajót?

Mindezt miért idéztetem fel Veled, hiszen itt és most a jelenlegi tengeri hajóbérlésről kéne írnom? Az ok egyszerű. Akár évente visszajársz, akár ritkábban, akár mindig másvízekre, mindig az első élmény emócióit keresed, várod. Én nagyon régen egy zsigulival érkeztem először Split-be. A tenger illata nem csak a kikötőbe csapott meg, mivel június vége felé járhatott a nyár, nagyon meleg volt, ablakok lehúzva. A kikötőbe félhomályba érkeztünk már. Az illatokat nem tudom papírra vetni, mint ahogy azt sem, hogy milyen volt reggel kibújni a hajóból a sajátságos napsütésbe. Szerintem külön hangulata van a hajóban Balatonon, hajóban Adrián, hajóban itt és hajóban ott ébredésnek. Ha kapitány vagy, akkor javaslom, hogy vigyél némi szertartásosságot a legénységed életébe. Első utatok a kikötő iroda melletti időjárás cetlihez vezessen, még akkor is, ha mindenki le tudná tölteni a telefonjára. Az oda és vissza sétán meg lehet ezt beszélni, hogy az előrejelzés tükrében merre érdemes indulni, aztán ezt kiméregetni térképen… Csak semmi kapkodás, úgy lesz kerek az egész, ha megadod a módját. Hiszen nem otthon vagyunk, hogy görgessük és toljuk gyorsan a feladatokat, hogy minél előbb minél több mindent pipálhassunk a listáról.

 

Egy-két tipp a tengeri hajóbérletre, amire nem mindig gondolnak

  • ha nem repülővel mész az anyakikötőbe, hanem autóval, akkor nézz utána, hogy milyenek az élelmiszer árak, egyáltalán nem biztos, hogy megéri itthonról húzkodni a reggelinek valót
  • mindig figyelj oda arra, hogy a szekrény és kajüt ajtók be legyenek csukva még szélcsendben is (igaz a legtöbb hajócharter cég nem foglalkozik pár összetört tányérral). Igaz, ha még nem láttál a cockpitból egy hirtelen pöff hatására a tányéros faliszekrényből kirepülni  egymás után sorjában az egész  készletet, akkor azt egyszer mindenképp érdemes megnézni.
  • a cockpitba valahol mindig van egy csörlőkar tartó, vagy műanyagból vagy erős vászonból. Na, ott kell tartani a bátorító italt is (manőveritalnak hívják nyugodalmasabb időben).
  • ha erős szél van kilátásba, legyen mindenki zsebébe egy kis csoki. Többen jártak már úgy, hogy 10-14 órán át inkább nem mozdultak, mert nem ítélték biztonságosnak.
  • ha tudod, hogy pl. fázós vagy, vagy a kényelmetlenebb feladatokat nem kihívásnak éled meg és a párodat sem akarod a borospoharak mosogatására befogni (és a csapat többi tagja is ilyen), nyugodtan vigyél magaddal kisegítő legénységet, akik a hajón laknak Veletek, de kedvesek, jó humorúak, és mire észreveszed, hogy valamit kéne csinálni, ők már meg is csinálták.
  • részletesebb tipp gyűjteményt nem hiszem, hogy érdemes ide írni, mert attól függ, melyik tengeren vagy, és mennyi ideig…de ha van valami, amit szerinted feltétlenül ide kéne tenni, nyugodtan írd meg!

  
Follow in Hungarian: bookaboat on facebook
Follow in English: bookaboat on Twitter

Send me weekly offers: 
Registration

 

 Send me a quote